Inspiratiebrief april 2023 Bekijk de webversie
Medeklinker April 2023
Inspiratiebrief van
Lung Ta Sound Healing
... Interessant ... Informatief ... Inspirerend ...

Medeklinker, de Inspiratiebrief van Lung Ta Sound Healing, verschijnt maandelijks. De eerste uitgave was in juni 2021. Vanaf augustus 2021 verschijnt het steeds op de eerste zondag van de maand om 10.00 uur in de ochtend. 
In Medeklinker zullen de door Lung Ta Sound Healing geplande evenementen (Healing Concerten, Klankmeditaties, Workshops, Trainingen, etc.) vermeld worden. Verder zullen hierin ook artikeltjes over interessante items binnen mijn werk- en interessegebied geplaatst worden.
Voor een abonnement op de gratis Inspiratiebrief kun je je aanmelden op mijn website.
Iedereen, die zich aangemeld heeft voor een evenement van Lung Ta Sound Healing, wordt automatisch abonnee.
Voor het abonnement kan men zich heel eenvoudig afmelden, indien men deze informatie niet meer wenst te ontvangen. 

Helemaal onderaan deze Inspiratiebrief is de Agenda van de evenementen opgenomen.
◙ Voor de periode tot en met juni 2023 staan 3 evenementen gepland: 2 Healing Concerten en 1 Creatieve Workshop tijdens Inspirerende Klanken. 
◙ Er zullen zeer waarschijnlijk meer evenementen aan de Agenda toegevoegd gaan worden: Houd de Agenda op de website dus in de gaten!


Veel leesplezier!
Warme groet!
Henk Mosterdijk
Inhoud
  • Lenteactie 2022-2023
  • Sound Healing op Onze Aarde door de eeuwen heen  -   Deel 3
  • Maandelijkse Nieuwtjes
  • Voor vragen of reacties
  • Agenda
Lenteactie 2023
"Verbind je met jouw innerlijke bron"
Duo-behandeling voor de prijs van één
Iedere abonnee kan gebruik maken van deze aanbieding!
Een buitenkansje!
Aandachtspunten om de energetische lente te verwelkomen en te beleven
 
  • Maak verbinding met jouw innerlijke bron
  • Daal diep af in jezelf en dring door tot in jouw wortels
  • Wat is jouw werking op anderen?
  • Een mooie periode voor sociale contacten
  • Blijf open en trouw aan jezelf
  • Luister naar anderen met een open mind
  • Zorg voor ruim ademende structuren voor wat in jou geboren wil worden

Loslaten en Verbinden

Het gaat er in deze periode over om jou weer te kunnen laten verbinden met jouw innerlijke bron en over hoe jij die kan gebruiken en moet onderhouden. Jouw bron is het beginpunt van jouzelf, de diepste grondslag van wie jij bent en het meest onveranderlijke aan jouzelf.
Alleen door je bewust te worden van jouw uitwerking op anderen en door op te merken, wat jij teweegbrengt, kun je dieper tot jouw eigen wortels doordringen en afdalen naar jouw bron.
Het is in deze periode dus nodig om goed te letten op wat jouw werking op anderen is en wat jij voor anderen betekent.

De impulsen zijn: Ga goed na door wie en wat jij ondersteund wordt Twijfel daarbij niet aan jezelf in deze fase. Welke droom van jou mag uitkomen?

Je zult beslist opgewonden en vol geestdrift geraken, als je ervaart, dat jouw handelen direct verbonden is met jouw bezieling. Het is nu de periode om jouw bezielende kracht in te zetten  en je over te geven aan het ritme en de beweging, die je nu ook voluit kunt ervaren in de natuur.
Het doet soms denken aan dansen, maar het lijkt ook op opgewonden tromgeroffel, zoals dat vroeger klonk bij het optrekken van het leger naar het strijdtoneel.
Een gevaar is, dat je wordt meegezogen in die roes van opwinding.
Pas daar dus voor op!
Maar als jouw bezieling staat voor iets, dat van wezenlijk belang voor jou is, dan kan er sprake zijn van een grote werking. Dan zul je werkelijk de vervulling ervaren, die uit jouw bezieling voortkomt..

Tijdens de energetische lente van dit jaar (februari - maart - april) bied ik een speciale behandeling aan. Het gaat om een combinatie van een klankschaal massage en een klankmeditatie aan 2 personen tegelijk voor de prijs van 1 persoon. Het is geschikt voor 2 partners, 2 vrienden, 2 vriendinnen, moeder-dochter, vader-zoon, etc.

Door deze behandeling kunnen beide cliënten beter …

  • hun oude, niet meer bruikbare processen, patronen en ideeën loslaten.
  • in contact komen met hun innerlijke bron
  • in contact komen met de ander
  • het nieuwe door hen heen geboren laten worden


Deze behandeling (combinatie) zal 2-3 uur in beslag nemen en binnen de regio Nijmegen-Arnhem vraag ik:
◙ 65.00 euro voor een behandeling bij de cliënt thuis (32.50 euro per persoon)
en
◙ 85.00 euro voor een sessie in een massagekamer in het Cordium in Nijmegen (42.50 euro per persoon).
Let wel: In dit voorstel behandel ik 2 mensen tegelijk en daar is wel aardig wat ruimte voor nodig. In een ruime woonkamer is het echter heel goed mogelijk.
Voor abonnees, die buiten de regio Nijmegen-Arnhem wonen, zal ik ook reiskosten in rekening brengen. De totaalprijs zal altijd vooraf in onderling overleg afgesproken worden.

Maak een afspraak!
Sound Healing op Onze Aarde door de eeuwen heen
Deel 3   -   Afrika
In alle oude culturen worden klanken en klankinstrumenten (muziekinstrumenten) al eeuwenlang naast entertainment ook gebruikt voor meditatie en heling. Het maken van klanken en muziek wordt vaak in groepsverband gedaan en opgenomen in speciale rituelen.
Wat men precies wil bereiken met de klanken, dat kan per cultuur en per volk verschillen.
Elke cultuur heeft zo haar eigen rituelen, haar eigen specifieke klankinstrumenten en haar eigen doelen.
Waarbij vooral de menselijke stem bijzondere aandacht mag krijgen, je zou het als één van de mooiste, fijngevoeligste klankinstrumenten met een enorme impact kunnen beschouwen. In veel culturen wordt de stem dan ook gebruikt om bijvoorbeeld mindful te zingen of om inspirerende teksten te reciteren.

Tijdens de Romeinse periode (27 v Chr tot 476 n Chr) was Afrika al een divers en complex continent met veel verschillende volkeren en culturen, waarvan een groot en representatief deel in het onderstaande besproken zal worden.
Na de Romeinse periode bleef Afrika de thuisbasis voor een grote verscheidenheid aan volkeren en culturen.
Lange tijd waren grote delen van Afrika nog onontdekt door Europeanen en wist men niet welke volkeren daar leefden.
Vanaf 1884 zijn delen van dit continent gekoloniseerd door een aantal Europese landen. Door de kolonisten zijn op een gegeven moment landen gecreëerd en daarvoor grenzen getrokken, waarbij absoluut geen rekening gehouden werd met de gevestigde, oorspronkelijke culturen en volkeren. Dit heeft vooral na het opheffen van de koloniën voor veel leed gezorgd: twisten, machtsstrijd, oorlogen, genocide, etc.

Over het algemeen is Afrika door de geschiedenis heen de thuisbasis geweest voor een breed scala aan volkeren en culturen en deze diversiteit duurt tot op de dag van vandaag voort. Enkele nomadische volken zijn blijven gedijen ondanks de vele uitdagingen en de enorme druk van de moderne samenleving. Deze groepen zijn er gelukkig toch in geslaagd hun traditionele manier van leven en hun culturele identiteit te behouden.
Vooral bij de culturen, die in verbinding zijn gebleven met de natuur en met hun oorspronkelijke identiteit, valt het op, dat zij hun rituelen in ere hebben gehouden. Onder andere zijn dat rituelen, waarin klanken en muziek worden toegepast voor meditatie, heling en contact met de spirituele wereld.
Het is bekend, dat in verschillende Afrikaanse landen grote verschillen zijn ontstaan tussen de mensen in de grote steden en de mensen in de traditionele leefgemeenschappen op het platte land. De mensen op het platte land zijn dichter bij hun “roots” gebleven en hebben hun rituelen in ere gehouden. De mensen in de grote steden willen doorgaans niets meer te maken hebben met de traditionele leefgewoonten en zeker niet met de spirituele aspecten van het leven.

Voor dit verhaal heb ik me niet zozeer gefocust op landen, maar wel op volkeren en culturen. Ik heb niet gestreefd naar compleet zijn maar naar een goede indruk hoe klanken toegepast worden voor meditatie en heling in dit continent.

Ik wens jou veel leesplezier!
Voor vragen en opmerkingen sta ik altijd open!


Hierna zal nog 1 deel verschijnen:
Deel 4 - Noord- en Zuid-Amerika
De Cultuur van de Berbers

Dit was een groep inheemse Noord-Afrikaanse mensen, die vóór de komst van de Romeinen al lang in de regio leefden. Ze stonden bekend om hun felle verzet tegen de Romeinse expansie en hun vaardigheid als ruiters en krijgers.
De Berbers zijn al duizenden jaren inheems in Noord-Afrika, met name in de Maghreb regio, die het huidige Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Mauritanië omvat.
De Berber cultuur en beschaving dateren uit de oudheid. Er zijn bewijzen, dat sommige Berber nederzettingen al bestonden rond 10.000 v Chr. Het Berbervolk speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Noord-Afrika, ook tijdens de Fenicische, Romeinse en Islamitische periode. Tegenwoordig telt het Berbervolk naar schatting ongeveer 50 miljoen mensen en is het de grootste etnische groep in Noord-Afrika.
Berber muziek- en klankinstrumenten worden al eeuwenlang gebruikt voor meditatie en heling. Deze muziek wordt gekenmerkt door een sterke ritmische component en er worden vaak percussie-instrumenten gebruikt. De meest gebruikte instrumenten in Berber muziek zijn onder meer:
  • Bendir: Een traditionele Berber trommel gemaakt van hout en dierenhuid.
  • Gimbri: Een 3-snarig basinstrument gemaakt van hout en dierenhuid, vergelijkbaar met een gitaar of luit.
  • Qarqaba: Een paar metalen castagnetten die in een ritmisch patroon worden bespeeld.
  • Tabla: Een paar kleine handtrommels die worden gebruikt in combinatie met de bendir.


In de Berber cultuur worden muziek- en klanksinstrumenten gebruikt voor heling en meditatie. Daarnaast is het ook een manier om verbinding te maken met de spirituele wereld.
Het Berbervolk kent een rijke traditie van verhalen vertellen en mythologische personages, zoals de godin Tin Hinan (zie bovenste foto rechts) en de held Amazigh (zie onderste foto rechts), waarvan wordt aangenomen dat ze een krachtige invloed hebben op de spirituele wereld.
Deze karakters worden vaak aangeroepen tijdens helingsrituelen en meditatiepraktijken om individuen te helpen contact te maken met het goddelijke en om de mensen innerlijke vrede te laten vinden.
 
De Cultuur van de Toeareg (Tuareg)

Het Toeareg volk is een nomadische groep van Berber afkomst, die in de Saharawoestijn leeft, voornamelijk in Mali, Niger en Burkina Faso.
De Toearegs zijn nomadische veehouders en staan bekend om hun kenmerkende blauwe kleding en hun vaardigheid als handelaars en krijgers. Zij hebben een rijk cultureel erfgoed, dat traditionele muziek en spirituele praktijken omvat.
Het Toeareg-volk heeft een lange geschiedenis in Afrika, die teruggaat tot ten minste de 5e eeuw voor Christus.

De Toearegs gebruiken verschillende instrumenten voor hun muziek, waaronder:
  • de imzad (een 1-snarige viool)
  • de teherdent (een 3-snarige luit)
  • de tende (een trommel gemaakt van een kalebas)
Hoewel de Toearegs de islam als hun overheersende religie volgen, hebben ze ook een rijke spirituele traditie, die animisme en voorouderverering omvat. Er is geen specifieke god of mythisch personage, die een rol speelt in hun op klanken gebaseerde spirituele rituelen.
De Toeareg gebruiken een verscheidenheid aan spirituele vaardigheden in hun rituelen, waaronder waarzeggerij, trance en bezetenheid. In sommige gevallen worden muziek en klanken gebruikt om veranderde bewustzijnstoestanden op te wekken om deze praktijken te vereenvoudigen.

Wat betreft het gebruik van klanken voor meditatie en heling gebruiken de Toearegs muziek en zang als een vorm van spirituele expressie en verbinding met het goddelijke.
De imzad wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in rituele contexten en wordt geassocieerd met vrouwelijke spirituele kracht.
De tende wordt gebruikt bij groepszang en -dans, welke een tranceachtige toestand kan creëren, waarvan wordt aangenomen dat deze spiritueel transformerend werkt.

Hoewel de Toearegs een rijke muzikale en spirituele traditie hebben, is het gebruik van klanken voor meditatie en heling slechts één aspect van hun bredere culturele rituelen en gewoonten.
De Cultuur van het Oude Egypte

De Oude Egyptische cultuur was een zeer geavanceerde beschaving, die al duizenden jaren bestond vóór de Romeinse tijd. Zij hadden hun eigen taal, religie en cultuur en stonden bekend om hun indrukwekkende technische hoogstandjes, waaronder de constructie van de piramides.
In de Egyptische cultuur waren muziek en klanken een integraal onderdeel van het dagelijks leven. Zij werden gebruikt in verschillende rituelen en ceremonies, waaronder die uitgevoerd werden voor heling en meditatie.

De oude Egyptenaren leefden in Afrika tussen 3100 en 30 v Chr. Gedurende deze tijd werden verschillende muziekinstrumenten gebruikt, waaronder ratelaarsharpen, fluiten, trommels en lieren. Deze instrumenten zouden helende eigenschappen hebben en werden vaak bespeeld tijdens rituelen en ceremonies. 

In de zwart-wit afbeelding hieronder zijn 2 handcimbalen aan een koordje te zien, welke bijzonder sterk lijken op de Tibetaans Boeddhistische tingsha's.
Naast het gebruik van klanken en muziek in hun rituelen en ceremonies, gebruikten de oude Egyptenaren ook spirituele vaardigheden zoals meditatie en visualisatie om verbinding te maken met het goddelijke en om toegang te krijgen tot hogere niveaus van bewustzijn.
Meditaties werden vaak in tempels beoefend en omvatten verschillende technieken, waaronder ademhalingsoefeningen, visualisaties en reciteren van teksten.

Enkele van de goden en mythische personages, die in verband worden gebracht met muziek en klanken in de oude Egyptische cultuur zijn
Hathor, de godin van muziek en dans;
Osiris, de god van het hiernamaals en vaak afgebeeld terwijl hij de lier bespeelde
Anubis, de god van de mummificatie en vaak afgebeeld met een ratelaar.

Over het algemeen speelden klanken en muziek een belangrijke rol in de oude Egyptische cultuur en men geloofde, dat ze genezende en spirituele eigenschappen hadden.
De Cultuur van de Bedoeïenen 

De bedoeïenen zijn nomadische Arabieren, die voornamelijk in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en het Arabische schiereiland leven. Hoewel het gebruik van klanken voor meditatie en heling per bedoeïenenstam en regio kan verschillen, is hier toch duidelijke informatie over te verstrekken, die op elke stam of regio van toepassing is:
De bedoeïenen hebben een lange geschiedenis in Afrika en het Midden-Oosten, die teruggaat tot ten minste de 3e eeuw na Christus. Zij gebruiken verschillende instrumenten voor hun muziek, waaronder
de oud (een snaarinstrument dat lijkt op een luit
de rababah (een soort viool)
de darbuka (een soort trommel)
Hoewel de bedoeïenen de islam als hun overheersende religie volgen, hebben ze ook een rijke spirituele traditie, die het soefisme en andere mystieke wijsheidstradities omvat.
Er is geen specifieke god of mythisch personage, die een rol speelt in hun op klanken gebaseerde spirituele praktijken.

De bedoeïenen gebruiken een verscheidenheid aan spirituele vaardigheden in hun praktijken, waaronder dhikr (herinnering van God), meditatie en trance. In sommige gevallen worden muziek en klanken gebruikt om veranderde bewustzijnstoestanden op te wekken om deze praktijken te vergemakkelijken.

Wat betreft het gebruik van klanken voor meditatie en heling gebruiken de bedoeïenen muziek en zang voor een vorm van spirituele expressie en voor verbinding met het goddelijke.
De oud wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt bij religieuze gezangen en poëzie, wat een meditatieve sfeer kan creëren.
De darbuka wordt gebruikt bij het drummen in een groep en bij het dansen, wat een tranceachtige toestanden kan creëren, waarvan wordt aangenomen dat deze spiritueel transformerend werken.

Hoewel de bedoeïenen een rijke muzikale en spirituele traditie hebben, is het gebruik van klanken voor meditatie en genezing slechts één aspect van hun bredere culturele praktijken.
De Arabische Cultuur

De Arabieren zijn oorspronkelijk afkomstig van het Arabische schiereiland. Zij hebben eeuwenlang in verschillende delen van Afrika gewoond met de vroegst bekende Arabische aanwezigheid in Afrika, die teruggaat tot de 7e eeuw n Chr. De Arabieren zijn in de loop der jaren uitgezwermd over Noord-Afrika, de Hoorn van Afrika en delen van Oost-Afrika.
Zij brachten hun taal, religie (islam) en cultuur met zich mee en hadden een grote invloed op de regio.
Klanken, muziek en muziekinstrumenten worden op verschillende manieren gebruikt voor meditatie en heling in de Arabische cultuur. Een veel voorkomend ritueel is het reciteren van de koran, waarvan wordt aangenomen, dat het een genezend effect heeft op zowel de geest als het lichaam. Naast recitatie wordt muziek ook gebruikt voor meditatie, voor heling en om innerlijke balans te creëren.
De instrumenten, die in de Arabische cultuur voor meditatie en genezende doeleinden worden gebruikt, zijn onder meer:
  • de oud, een snaarinstrument dat lijkt op een luit
  • de rababah, een strijkinstrument
  • de darbuka, een soort trommel
  • de ney, een soort fluit gemaakt van riet (zie foto rechts)

De bovenste 3 muziekinstrumenten staan afgebeeld bij de Cultuur van de Bedoeïenen.
In de Arabische cultuur spelen verschillende mythische personages en spirituele figuren een rol in klanken, muziek en helende rituelen. In de islamitische cultuur wordt bijvoorbeeld aangenomen dat de profeet Mohammed muziek heeft gebruikt als middel tot heling. Het verhaal van de Zeven Slapers wordt vaak aangehaald in verband met de kracht van muziek om een meditatieve staat op te wekken.

Spirituele vaardigheden, die in de Arabische cultuur worden gebruikt voor meditatie en heling, zijn onder meer het reciteren van koranverzen, het reciteren van heilige namen en het gebruik van visualisatie en beeldspraak om een meditatieve staat te bereiken. Deze beoefeningen worden vaak gebruikt om spirituele en fysieke heling te bevorderen en om een gevoel van innerlijke vrede en balans te creëren.
Legende van de "Zeven Slapers" [Bijbelcitaat.be]
Legende van de "Zeven Slapers" [Heiligen.net]
De Cultuur van Nubië: Het Land van de Zwarte Farao's

Het Nubische volk heeft een rijk cultureel erfgoed, dat duizenden jaren omspant en veel verschillende gemeenschappen en tradities omvat. Hoewel het moeilijk is om alle Nubische (sub)culturen onder één noemer te brengen, zijn er enkele grote en duidelijke overlappen in het gebruik van klanken voor meditatie en heling.
Nubië is een regio, dat delen van het huidige Egypte en Soedan omvat. Het Nubische volk woont al duizenden jaren in dit gebied en hun cultuur is beïnvloed door veel verschillende culturen, waaronder die van de oude Egyptenaren, Grieken, Romeinen en Arabieren.
In de Nubische cultuur vormen klanken, muziek en dans een belangrijk deel van het dagelijks leven. Zij worden gebruikt in zowel religieuze als in seculiere contexten. 
Klanken en muziek worden vaak geassocieerd met specifieke gelegenheden, zoals religieuze festivals of begrafenissen en men gelooft, dat het de kracht heeft om een meditatieve staat te creëren en om de levenden met het goddelijke te verbinden.
Traditionele instrumenten zijn onder meer ratelaars, fluiten, snaarinstrumenten (harp, luit, lier en oud) en percussie-instrumenten zoals de trommel en het sistrum.
De ritmes en melodieën van deze instrumenten worden vaak geassocieerd met specifieke spirituele sferen of emoties, Zij kunnen dan ook worden gebruikt om tranceachtige toestanden op te wekken en heling te vereenvoudigen.
In de Nubische cultuur stond het concept van een universele energie of levenskracht bekend als ka of sa centraal in spirituele overtuigingen. Traditionele genezers gebruikten klanken, gezang en muziek als een middel om deze energie te manipuleren, om hiermee de zieken te genezen en om het evenwicht en de harmonie binnen de gemeenschap te behouden.
Naast muziek en dans legt de Nubische cultuur ook een sterke nadruk op mondelinge tradities en verhalen vertellen. Spreuken, mythen en legendes worden van generatie op generatie doorgegeven en bevatten vaak spirituele en morele leringen.

Het is bekend, dat de oude Nubiërs een pantheon van goden en godinnen aanbaden Veel goden werden geassocieerd met de natuurlijke wereld, zoals de god van de rivier de Nijl of de godin van de vruchtbaarheid.
In sommige Nubische tradities worden bepaalde goden of spirits geassocieerd met bepaalde muziekinstrumenten of klanken.
In de Bija traditie van Zuid-Soedan wordt de trommel bijvoorbeeld gezien als een heilig instrument, dat de geesten kan oproepen en de levenden en de doden met elkaar kan verbinden.

Over het algemeen legt de Nubische cultuur een sterke nadruk op de onderlinge verbondenheid van alle dingen. Klanken en muziek worden gezien als belangrijke hulpmiddelen om deze verbinding te vergemakkelijken en fysieke, emotionele en spirituele genezing te bevorderen.
De Cultuur van de Fulani

Het Fulani volk is een nomadisch of semi-nomadisch herdersvolk, dat in veel landen in West- en Centraal-Afrika leeft, waaronder Nigeria, Senegal, Mali, Kameroen en Guinee. Ze staan bekend om hun veeteelttradities en hun expertise in het fokken en hoeden van vee. Dit volk leefde al traditioneel in Afrika tijdens de prekoloniale periode en leeft nog steeds in dit continent.
Andere namen voor het Fulani volk zijn Foulah, Fula, Fulfulde, Fulbhe, Fulbe, Peul en Peulh.
Ze hebben een rijke cultuur en traditionele rituelen, waaronder het gebruik van klanken, muziek en muziekinstrumenten voor meditatie en heling. De instrumenten, die in de Fulani cultuur voor meditatie en heling worden gebruikt, zijn onder meer:
de fluit
de ngoni, een snaarinstrument dat lijkt op een luit
de kalebas, een soort kalebas, dat als percussie-instrument wordt gebruikt.

Aangenomen wordt, dat deze instrumenten spirituele en helende eigenschappen hebben en worden gebruikt door Fulani muzikanten en healers in hun rituelen.

In de Fulani cultuur zijn er verschillende mythische personages en spirituele entiteiten, die een rol spelen bij soundhealing en meditatie. Een van die personages is de Mbororo, van wie wordt aangenomen, dat hij een krachtige geest is die tijdens hun optredens muzikanten en healers kan bezitten. Er wordt gezegd dat de Mbororo genezing en zegeningen brengt aan degenen, die zijn muziek horen.

Fulani healers beschikken ook over spirituele vaardigheden, die ze tijdens hun beoefening gebruiken, waaronder waarzeggerij, kruidengeneeskunde en spirituele communicatie met voorouders en geesten. Deze vaardigheden worden vaak gecombineerd met het gebruik van klank- en muziekinstrumenten voor meditatie en heling om hun patiënten een holistische genezing aan te bieden.
De Cultuur van de Maasai

Het Maasai volk is een semi-nomadische etnische groep, die van oudsher leeft in Kenia en Tanzania, voornamelijk in de savannegebieden. Zij staan bekend om hun kenmerkende kleding en sieraden, hun liefde voor vee en hun krijgerscultuur.
De Maasai heeft een rijk cultureel erfgoed, dat muziek en dans als een vitaal onderdeel van hun dagelijks leven kent. Het gebruik van klanken en klank- en muziekinstrumenten voor meditatie en heling is een essentieel aspect van de Maasai cultuur.

De Maasai-bevolking heeft een lange geschiedenis in Afrika, die teruggaat tot de 15e eeuw n Chr. Het waren voornamelijk herders, die voor hun levensonderhoud afhankelijk waren van vee en in de Great Rift Valley woonden. In de loop van de tijd hebben zij zich aangepast aan veranderingen in de regio, zoals de komst van Europese kolonisten en de ontwikkeling van moderne samenlevingen.
In de Maasai cultuur spelen klankinstrumenten zoals hoorns, fluiten en trommels een essentiële rol bij meditatie en heling. De instrumenten worden gebruikt om klanken te creëren, waarvan wordt aangenomen, dat ze genezende krachten hebben en die individuen kunnen helpen een staat van ontspanning en mentale helderheid te bereiken.
De Maasai gebruiken bijvoorbeeld de orinka, een soort hoorn om een diep, resonerend geluid te produceren. Waarvan wordt aangenomen dat het de kracht heeft om negatieve energie te verdrijven en genezing te bevorderen.

Het Maasai-volk heeft een rijke spirituele traditie met een pantheon van goden en mythische personages.
Onder hen zijn:
  • Enkai, de oppergod, van wie wordt aangenomen dat hij verantwoordelijk is voor het scheppen van de wereld en alle levende wezens.
  • Ngai, de god van regen en vruchtbaarheid
  • Oloiboni, de god van waarzeggerij.
De Maasai beschikken ook over spirituele vaardigheden, zoals waarzeggerij en genezing, die van generatie op generatie worden doorgegeven.
Waarzeggerij omvat het gebruik van hulpmiddelen zoals botten en schelpen om met de goden te communiceren en begeleiding in of informatie over de toekomst te verkrijgen. Genezingspraktijken omvatten het gebruik van kruidenremedies en traditionele technieken, zoals massage en acupressuur om verschillende aandoeningen te behandelen.
De Cultuur van de Swahili

Het Swahili-volk leeft langs de oostkust van Afrika van Somalië tot Mozambique en heeft een rijk cultureel erfgoed, dat is beïnvloed door verschillende culturen, zoals de Arabische, de Indiase en andere Afrikaanse volkeren.
Zij spreken de Swahili taal, een mengeling van Arabisch en Bantu, en hebben hun eigen unieke cultuur en tradities.
Klanken, klank- en muziekinstrumenten speelden een essentiële rol bij meditatiebeoefeningen en genezingspraktijken in de Swahili cultuur. Het Swahili volk heeft muziek en klanken ook gebruikt om contact te maken met hun voorouders en de spirituele wereld. Ze geloven, dat muziek de kracht heeft om iemands ziel naar een hoger bewustzijnsniveau te brengen, waar genezing en spiritueel ontwaken kan plaatsvinden.
De periode, waarin het Swahili volk in Afrika leefde, wordt algemeen beschouwd als de periode van de 10e tot de 19e eeuw, met de opkomst en ondergang van verschillende stadstaten langs de kust. De Swahili cultuur en taal blijven echter gedijen in het hedendaagse Oost-Afrika.

Verschillende instrumenten werden gebruikt bij Swahili muziek en helingsrituelen. Een van de meest prominente is de ngoma, een trommel gemaakt van een uitgeholde boomstam en bedekt met dierenhuid. Zie afbeelding rechts.
De ngoma wordt gespeeld tijdens genezingsrituelen en wordt verondersteld een hulpmiddel te zijn om contact te maken met de geesten van de voorouders. Andere gebruikte instrumenten zijn de oud, een snaarinstrument dat lijkt op een luit, en de qanun, een soort citer.
In de Swahili cultuur spelen verschillende goden en mythische personages een rol bij genezing en spirituele praktijken. Een van de belangrijkste is Mwinyi Mkuu, de god van de zee en beschermer van de vissers. Hij wordt verondersteld de kracht te hebben om ziekten te genezen en te beschermen tegen schade. Andere belangrijke figuren zijn de Djinn, bovennatuurlijke wezens die zowel goed als slecht kunnen zijn, en de Shetani, boosaardige geesten die ziekte en ongeluk kunnen veroorzaken.


De spirituele vaardigheden, die in Swahili geneeswijzen worden gebruikt, zijn onder meer meditatie, gebed en waarzeggerij. Beoefenaars mediteren en bidden vaak om verbinding te maken met de spirituele wereld en om begeleiding te zoeken bij de voorouders. Waarzeggerij is ook een gangbare praktijk, waarbij methoden zoals het gooien van botten of het lezen van tekens in de natuur worden gebruikt om inzicht te krijgen in iemands ziekte of levenspad.
De Cultuur van de San

Het San volk, ook wel bekend als de Bosjesmannen, zijn jagers-verzamelaars, die al meer dan 20.000 jaar in zuidelijk Afrika leven. Voornamelijk in Botswana, Namibië en Zuid-Afrika. Zij hebben een diepe band met het land en leven al duizenden jaren in harmonie met hun omgeving.

Klanken en muziek spelen al eeuwenlang een belangrijke rol in de San cultuur. Zij gebruiken klanken als een vorm van communicatie, maar ook voor meditatie en heling.
Dit volk heeft in de loop der jaren veel instrumenten ontwikkeld, waaronder:
de mondboog, een 1-snarige strijkstok die met de mond wordt bespeeld
de jachtboog, die wordt gebruikt om een diep, resonerend geluid te produceren

Zij gebruiken ook ratelaars gemaakt van kalebassen of andere materialen, evenals trommels en klapstokken.
Het San volk heeft geen specifiek pantheon van goden of mythische karakters, maar ze hebben wel een sterke band met de natuurlijke wereld en geloven in de kracht van voorouderlijke geesten.

Spirituele vaardigheden zoals trancedansen en sjamanisme zijn belangrijk in de San cultuur. De San geloven, dat klanken en muziek hen kan helpen contact te maken met de geestenwereld en heling kan vergemakkelijken. Ze gebruiken klanken en muziek ook als meditatiemiddel om een staat van diepe ontspanning en innerlijke rust te bereiken.
De Cultuur van de Bantu (Bantoe)

Het Bantu volk is één van de grootste en meest diverse etnische en taalkundige groepen in Afrika. Zij zijn oorspronkelijk van West-Afrika afkomstig en gedurende een periode van enkele duizenden jaren naar andere delen van het continent bezuiden de Sahara gemigreerd. De Bantu vormen nu de grootste etnische groep in Afrika, met meer dan 400 miljoen mensen.
De Bantu kennen een lange en complexe geschiedenis, die vele eeuwen beslaat. Het is bekend, dat zij rond 1000 v Chr migreerden van hun voorouderlijk thuisland (West-Centraal-Afrika) naar andere delen van het continent, waaronder Oost-, Centraal- en Zuid-Afrika.
Zulu
De Zulu bevolking is een subgroep van de grotere Bantu etnische groep en is de grootste etnische groep in het land Zuid-Afrika. De Zulu bevinden zich voornamelijk in de provincie KwaZulu-Natal. Zij hebben hun eigen unieke taal, tradities en gewoonten, maar ze maken ook deel uit van de grotere culturele en taalkundige Bantu groep.
In deze beschrijving wordt een algemene indruk gegeven, hoe in de totale Bantu cultuur klanken toegepast zijn voor heling en meditatie. Er zijn veel verschillende Bantu subgroepen (samenlevingen), alle met hun eigen unieke tradities en gebruiken. Het zou heel interessant zijn om dit allemaal te analyseren, maar voor deze Inspiratiebrief zou dat veel te ver voeren.

Het gebruik van klanken, muziek en dans is een integraal onderdeel van veel Bantu rituelen en spirituele praktijken. Het toepassen van klanken en muziek wordt gezien als een manier om verbinding te maken met de spirituele wereld. Klanken en muziek worden ook gebruikt om voorouders of geesten op te roepen, om ziekten te genezen of om met het goddelijke te communiceren.
In Bantu muziek worden verschillende soorten instrumenten gebruikt, waaronder drums, rammelaars, xylofoons en fluiten. De specifieke instrumenten, die gebruikt worden kunnen per regio en culturele context verschillen.
In sommige Bantu culturen worden specifieke goden of geesten geassocieerd met bepaalde muziekinstrumenten.

Onder de Bantu sprekende BaAka bevolking in Centraal-Afrika wordt de ngombi-harp (zie afbeelding rechts) bijvoorbeeld geassocieerd met de bosgeest Ngombi, van wie wordt gezegd, dat hij mensen heeft geleerd hoe ze het instrument moeten maken en bespelen.
Sommige Bantu culturen gebruiken specifieke spirituele vaardigheden of technieken om genezing door middel van klanken te vergemakkelijken.
Onder het Shona volk in Zimbabwe bijvoorbeeld, gebruiken traditionele genezers, N'anga genaamd, een vorm van waarzeggerij genaamd Kutsinhira om ziekte te diagnosticeren en de juiste klanken en rituele praktijken te bepalen, die nodig zijn voor genezing.
Maandelijkse Nieuwtjes
De Facebook Groep "Lung Ta Sound Healing Community" is gestart
op zaterdag 4 februari 2023
Lung Ta Sound Healing Community is een groep voor mensen, die geïnteresseerd zijn in de helende werking van klanken en die hier meer over willen weten en leren.
Wil jij op dit terrein en in deze Facebook Groep geïnspireerd worden en jouw kennis en ervaringen delen met de leden en experts binnen deze community?
Deel jij graag jouw tips, kennis en vaardigheden en sta jij ook open voor de kennis en ervaringen van anderen, zodat wij als leden van deze Facebook Groep ons kunnen blijven ontwikkelen en onze kennis / vaardigheden kunnen verrijken?

Het is intussen al een dynamische community geworden, waarin veel interessante en inspirerende posts geplaatst worden.
Wij zitten al op 491 leden. Nog even en we kunnen het 500e lid verwelkomen!
Bekijk de Facebook Groep "Lung Ta Sound Healing Community"
Sound Healing als inleiding op Ecstatic Dance op zaterdag 29 april 2023
DJ Rhanima (Dirk Lutters) van Xtra Dance Kekerdom heeft op zaterdag 29 april een mooi evenement georganiseerd, dat uit de volgende onderdelen zal bestaan:
  • Djembé workshop
  • Vegetarisch buffet
  • Sound healing klankconcert
  • Dansavond (Ecstatic dance)

Via de website hipsy.nl kun je tickets kopen voor het totale evenement of voor onderdelen ervan.

Het door mij aangeboden sound healing klankconcert (ca. 19.15 - 19.45 u) moet gezien worden als voorbereiding op en als inleiding van het dansavondprogramma (20.00 – 24.00 u) vol esctatic dance vormgegeven door 2 dynamische DJ’s.
Door mijn klanken raken de mensen verstild en komen weer in contact met hun lichaam en geest. Door de sound healing komen de mensen in de juiste sfeer om heerlijk vrij en bezield te kunnen gaan dansen.
Aanmelden bij Hipsy voor het Xtra Dance evenement
Creatieve Workshop
Intuïtief Tekenen tijdens Inspirerende Klanken op zondag 11 juni 2023

Wij, Evelien Stadt van Vanuit Je Bron en ik, presenteren op zondag 11 juni een bijzondere, creatieve workshop.
Waarbij de deelnemers intuïtief kunnen tekenen tijdens een inspirerend klankconcert. 
Evelien is een creatief therapeut, die mensen coacht bij hun zoektocht om geïnspireerd te kunnen gaan leven en om hun intuïtieve creativiteit te ontwikkelen.
Na een korte inleiding en een klankmeditatie kunnen de deelnemers tijdens een klankconcert aan de slag om intuïtief te gaan tekenen. Evelien zal elke deelnemer, die een blokkade ervaart, weer helpen naar het creatieve proces terug te keren.

Meer informatie over deze Creatieve Workshop
Kijk eens een keer op mijn webpage "Meditatief Schrijven"

Meditatief schrijven is een hele mooie vorm van mediteren, maar weer totaal anders dan mediteren in stilte.
Het is een bijzondere ervaring om door te schrijven (weer) op een andere manier in contact te komen met jouw innerlijk weten, met jouw ziel.
Het is zo mooi om te zien, hoe deenemers al schrijvend mooie dingen ontdekken, die heel diep in hen verborgen liggen. Door intuïtief te schrijven kan iedereen zijn of haar eigen schatten bloot leggen en hierdoor geïnspireerd raken en de eigen wijsheid ontdekken.

Wil jij meer weten over "Meditatief Schrijven"? 
Dan kun je onderstaande knop gebruiken, waardoor op de webpage "Meditatief Schrijven" een blik kunt werpen.

Meer Informatie over Meditatief Schrijven
Heb jij een vraag?
Heb jij een goede suggestie?
Wil jij ergens op reageren?
Vind je het fijn om te reageren?
Ik zou zeggen:   Doen!
Je bent van harte uitgenodigd!


Je kunt reageren door op de Doen!-button te klikken, dan kom je op de contact pagina van mijn website.

Of door een reply te sturen op deze email.

 
Meer Algemene INFO over Lung Ta Sound Healing
Meer INFO over het Aanbod van Lung Ta Sound Healing
Agenda
Een overzicht van de door Lung Ta Sound Healing geplande evenmenten:
...

Zaterdag 29 april 2023
Xtra Dance Kekerdom

Klank Concert (avond 19.15-19.45 u)
Sound Healing als inleiding op Ecstatic Dance
Kekerdom (De Waard van Kekerdom)
Thema:   De energetische zomer is begonnen


Donderdag 25 mei 2023
Lung Ta Sound Healing
Klank Concert (avond)
Nijmegen (Centrum / Bottendaal)
Thema:   Inleiding van de energetische zomer

Zondag 11 juni 2023
Lung Ta Sound Healing en Uit Je Bron
Creatieve Worksnop (middag)

Intuïtief Tekenen tijdens Inspirerende Klanken
Nijmegen (Centrum / Bottendaal)
Thema:   Hoogtepunt van de energetische zomer - Volop aanwezig zijn
Voor meer informatie over de Agenda van Lung Ta Sound Healing