De 12 Heilige Nachten

Gepubliceerd op 9 februari 2024 om 09:33

De 12 Heilige Nachten

Inleiding

De 12 nachten vanaf Kerstnacht (24 december) tot aan de viering van Driekoningen (6 januari )zijn bijzondere, magische nachten. Zij worden ook wel de “12 Heilige Nachten” of de “12 Heilige (Wie)Rooknachten” genoemd. Nog voordat de kerk de nacht van 24 op 25 december als Geboortedatum van Christus vastlegde, vierde de mensen al de Geboorte van het Licht tijdens de Winterzonnewende en vanaf dat ogenblik de start van deze bijzondere tijd.

De stilstaande tijd

De Heilige Nachten vormen een belangrijke periode in het jaar, wat ook wel de "Tijd tussen de Tijd" wordt genoemd. Vroeger werd de kalender vormgegeven in maan-maanden, die elk 29,5 dag duurde. Aan het einde van het jaar bleef daardoor tijd over: En wel (365-354=) 11 dagen en 12 nachten. Om aan een zonnejaar van 365 dagen te komen, moest er dus een correctie uitgevoerd worden. Oorspronkelijk kregen deze ruim elf dagen en 12 nachten geen datum.

Frans Lutters beschrijft in zijn boek “De 12 heilige nachten - Het droomlied van Olav Åsteson”, dat deze fase geen tijd is, maar eigenlijk als ruimte beschouwd moet worden.

In deze bijzondere periode is het zonlicht zwak, is het lang donker en voelt het, alsof de tijd stil staat. Het wachten is op het moment, dat het ”Zonnerad” weer gaat draaien en we opgelucht kunnen ademhalen, omdat het licht weer in kracht toe gaat nemen. De grens tussen de materiële en immateriële wereld is dun. Oude volkeren voelden dan ook in deze periode de doden dichtbij. Het leven stond stil en alles, wat op de aarde draaide, moest stilstaan om ongeluk te voorkomen.

Een periode van bezinning en reflectie

Door omgeven te zijn met elektrisch licht en het volgen van de zonnekalender staan wij niet meer zo open voor dit keerpunt in het jaar. En toch is het fijn om juist in deze tijd, waarin het altijd zo druk is en stress op de loer ligt, zo goed mogelijk te proberen het werk neer te leggen, stil te staan en te reflecteren. Neem de ruimte voor bezinning, zodat je je kan voorbereiden op het nieuwe jaar.

Het is dus een fijne en bijzondere tijd, die je zou kunnen gebruiken om jezelf als het ware te reinigen en om jezelf te ontmoeten. Neem de tijd om uitgebreid en liefdevol jouw jaar te reflecteren en jouw plannen en wensen op papier te schrijven voor het nieuwe jaar. Je zou het in de vorm van een soort brief aan jezelf kunnen gieten en dan die brief tijdens de volgende kerstavond weer tevoorschijn halen en lezen. Een andere manier is om op een kunstzinnige manier je wensen vorm te geven en je daarmee in het komende jaar te omgeven, zodat ze sterkend werken en je elke keer weer moed geven.

Dagdromen - Dromen - Voorspellende dromen

In enkele wijsheidstradities wordt er van uit gegaan, dat jouw dromen in deze nachten veel zeggen over wat jij het afgelopen jaar hebt moeten verwerken en dat jouw dromen voorspellingen geven voor het komende jaar. Anderen beweren zelfs, dat elke nacht van die 12 nachten een maand van het komende jaar vertegenwoordigt. Met die gedachte is het een mooie traditie om naast je bed een pen en papier neer te leggen om de dromen op te schrijven direct na het wakker worden. Maar vergeet ook de ongestuurde dagdromen niet, die tellen ook mee!

Let dus tijdens de "12 Heilige Nachten" goed op jouw dromen!

Wierook

Om het huis te reinigen en boze geesten te verdrijven werd er vroeger wierook of salie gebrand. Om die reden werden de 12 Heilige Nachten ook wel de (Wie)Rook Nachten genoemd.

Het Duitse woord voor Kerstmis is Weihnachten, wat verwijst naar de heilige nachten rond de geboorte van Jezus (geweiht = geheiligd). Maar het duidt ook op het gebruik van Wierook (Weihrauch).Ook de drie koningen schonken Christus wierook.

Wierook is dan ook een heilige rook, dat gebruikt werd voor feestdagen, rituelen of bijzondere momenten, waarbij mensen meer verbonden zijn of verbonden kunnen worden met de spirituele wereld.

Ook de Drie Koningen schonken Christus wierook.

Reactie plaatsen

Reacties

Geertje Frielink
20 dagen geleden

Wat een cadeau om de periode tussen Kerstnacht en Driekoningen als ruimte 🪐 te bezien.
Ook de term Tijd tussen de Tijd resoneert.
Ik ga daar de komende Heilige nachten zeker aandachtig mee zijn