Winterzonnewende

Gepubliceerd op 9 februari 2024 om 09:32

Winterzonnewende

Inleiding

Vanaf 21 juni (Zomerzonnewende) naar 21 december (Winterzonnewende) zijn de dagen steeds korter en de nachten steeds langer geworden: Een periode van de langste naar de kortste dag, ofwel van de kortste naar de langste nacht.

Op 21 december (Midwinter) beleven wij tijdens de langste nacht de Winterzonnewende, rond deze datum maken wij de donkerste periode van het jaar mee en na deze datum gaan de dagen weer lengen.

De Winterzonnewende staat ook bekend als Yule, een Keltisch en Germaans feest. Met Yule wordt de geboorte van het licht met een feest gevierd. In de nacht van Midwinter is vuur heel belangrijk, want dat symboliseert de terugkeer van het licht (leven). Die terugkeer was heel belangrijk voor onze voorouders: Meer licht betekende meer zon, meer warmte en meer blijdschap en een nieuwe groeiperiode voor de gewassen. Lange tijd was het voor de mensen ook maar de vraag of het licht echt terug zou keren, het was toen voor hen een spannende periode.

De periode van de "12 Heilige Nachten" is in ieder geval een overgang naar een nieuwe fase, waarin de sluier tussen “onze” dagelijkse wereld en de spirituele wereld heel dun zou zijn. Waardoor het makkelijker is om in contact te komen met zoals de Kelten dat zo mooi zeggen “De Andere Wereld”, wat onder andere tot uiting komt in het ontvangen van meer dromen dan wat we normaal gewend zijn.

Yule

Yule is de langste nacht. Tussen 20 en 22 december bereikt de zon op het noordelijk halfrond zijn laagste stand. We nemen aan, dat dit ook al in de Steentijd een belangrijk moment was, want een aantal bouwwerken zijn zodanig ontworpen dat het zonlicht met Midwinter in het binnenste van de tempel kon vallen.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij Newgrange in Ierland. Deze tombe dateert van 3200 BC. Men heeft uitgerekend dat men met 300 werkkrachten er 20 jaar aan gebouwd heeft. De tombe is niervormig en heeft een doorgang van 19 meter. Elk jaar valt tussen 17 en 23 december met zonsopgang 17 minuten het zonlicht in de doorgang van deze tombe.

Meditatie rond de Winterzonnewende

Alle Keltische feesten zijn sterk verbonden met de natuur, omdat de cyclus van de natuur gevolgd wordt. De zon staat vanaf Yule 12 nachten stil voor hij weer begint te draaien. Een magische tijd wat de rest van het jaar kan beïnvloeden. Een mooie tijd om eens extra stil te staan bij jouw oorsprong, bij jouw wensen, bij jouw leven. Los van jouw opvoeding, kennis en ervaringen. Ga dieper, volg je gevoel en kom tot jouw kern.

Een mooi moment voor een meditatie voor jezelf, voor iedereen, die we meer licht, liefde, geluk, gezondheid, vertrouwen en kracht toewensen en voor een wereld met meer stabiliteit, begrip en compassie.

Wij kunnen echter ook mediteren om achter ons te laten, wat ons niet langer past, en om stil te staan bij wat we tot groei en bloei willen laten komen in onszelf en in ons leven.

Natuurlijk kun je op elk gewenst moment mediteren in de vorm en sfeer, die jou het beste past. Mediteren in deze periode met zijn bijzondere energie is van harte aan te raden. Je zou kunnen mediteren bij een brandende kaars, dat dan symbool staat voor (nieuw) leven. Je zou ook kunnen mediteren op 22 december bij zonsopgang, dat is ook een heel bijzonder moment in deze periode.

Meditatie tijdens de Winterzonnewende

Verbind jezelf met de energie van deze periode

Focus op de terugkeer van het licht

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.